Telephone: +0800 123 4567
+0800 123 4567
 

Gezond Verstand

Home » Gezond Verstand




Naast de door de overheid duidelijk opgestelde regels is er natuurlijk ook nog gewoon je eigen gezonde verstand. Voor een auto heb je een rijbewijs nodig, voor je brommer een brommer certificaat. En een Drone bestuur je met je gezonde verstand.


Ik heb net een Drone gekocht, en nu ?


Je hebt een Drone gekocht en dan is natuurlijk het eerste wat je wil doen vliegen! Begrijpelijk, maar ga niet meteen naar buiten om je Drone op te laten. Van elk merk en type Drone kun je op YouTube voldoende instructie filmpjes bekijken. Ga er lekker voor zitten en bekijk eerst alle basis instructies. In Nederland is vliegen met je Drone toegestaan tot maximaal 300 meter hoogte en je moet je Drone ten alle tijden met je eigen ogen in het zicht houden. In de meeste gevallen kun je in de software limieten instellen wanneer je vliegt op GPS of ATTI (altitude, hoogte) modus. Stel die dan in ieder geval in op maximaal 250 meter hoog (houdt een ruime marge aan) en stel de afstand tot alle andere richtingen in op een soortgelijke veilige afstand zodat je hem altijd in het zicht kan houden. Afhankelijk van de grootte van de Drone zou ik dit eveneens beperken tot maximaal 300 meter. Ga je echter voor het eerst vliegen stel hem dan gewoon in op maximaal 40 meter hoog en maximaal 100 meter ver. Dan kun je veilig van start.

Dus nu naar buiten en oplaten? Nee, blijf nog even achter je computer zitten en kijk op Google Maps waar je in je omgeving een veilig groot vrij gebied vind. Weg van huizen, snel- (wegen) en andere bebouwing. Een overvol strand midden in juni is dus ook geen optie. Ik ben zelf woonachtig in Noord Holland Noord waar genoeg grote weilanden zijn. Ik heb aangebeld bij een boer met een groot vrijstaand weiland en toestemming gevraagd bij hem op de wei te mogen oefenen. Dit is een prima oplossing om je Drone te leren kennen en te leren vliegen.

Je kunt je ook aanmelden op diverse modelbouw fora’s en gewoon eens vragen of iemand je op weg wil helpen door samen op een veilige manier te oefenen.


Accu lading, push niet tot het einde.


Je hebt uiteraard alle filmpjes gekeken over jouw Drone, je hebt je ingelezen in de regelgeving en je weet exact hoe je Drone werkt voor je gaat vliegen. Dan weet je ook dat de Drone je ruim op tijd waarschuwt voor een laag accu voltage. Fabriek af hebben bijna alle Drones een veilige marge. Verander die marge dan ook niet in de software. Geeft je Drone aan dat de het voltage te laag wordt, zorg dan dat je begint met het terug halen van je Drone en land deze veilig. Je kan veel beter landen met nog een ruime minuut vliegtijd over dan het risico lopen dat je Drone een crash maakt.

 




Propellers & Gaurds (propeller-afscherming)


Standaard wordt je Drone doorgaans geleverd met flexibele kunststof propellers. Ons advies, hou dit ook zo. Het is zonder twijfel stoer om hele mooie lichte carbon of glasvezel propellers op je Drone te monteren deze zijn echter alles behalve veilig. Uitzonderingen daar gelaten zijn deze alle zeer stijf en scherp en kunnen bij contact met jou of een omstander serieuze verwondingen opleveren.

Af fabriek wordt je Ready-to-Fly Drone geleverd met een bepaald type propellers. Ook dit is niet voor niets. De motors en de zogeheten GAIN instellingen zijn afgesteld op die combinatie. Wanneer je aan de gang gaat met carbon propellers, andere maat en of vorm gaat dit ten koste van je stabiliteit en kan je Drone zich heel anders gaan gedragen dan jij gewend was. De propellers worden niet alleen op eBay of Hobby King verkocht maar ook bij de zogenaamde specialisten in Nederland. Hebben je propellers te weinig lift vermogen dan ben je eerder toe aan een andere Drone dan aan andere propellers. Het is bij wet -op dit moment- nog niet verboden om andere propellers te gebruiken maar zorg dat als je dat doet je exact weet wat de veranderingen zijn, wat er moet wijzigen aan je gain settings en ga bij voorkeur niet voor zeer scherpe propellers van carbon of glasvezel.

Gebruik als laatste propeller guards (een onderdeel welke je propellers afschermen voor rechtstreeks contact met objecten of mensen), dit kan een hoop narigheid voorkomen. Per individueel toestel zijn er doorgaans speciale op maat gemaakte guards verkrijgbaar. Het voorkomt schade aan je Drone bij aanraking met bijvoorbeeld een boom maar mocht hij onverhoopt crashen is de kans dat een persoon in aanraking komt met de draaiende propellers vele malen kleiner.

 

Publiek, hé kijk een Drone!


Een Drone is anno 2015 nog steeds een hebbeding en een geweldig mooi stukje techniek. Het trekt dus mensen aan wanneer jij met je Drone vliegt. Een aantal zaken kunnen hierdoor fout gaan. Als eerste laat je niet afleiden, het is wettelijk verplicht je Drone altijd in het zicht te houden doe dat dus ook. Vlieg nooit met je Drone op toeschouwers af, als je het leuk vind om je Drone te laten zien kan dat ook na het landen.

 

Video’s & privacy


Het is -op dit moment- wettelijk toegestaan te filmen in de openbare ruimte, ook vanuit de lucht. Er geld uiteraard wel regelgeving omtrent portret recht. Film je een mooi strand en er is een toevallige passant welke natuurlijk niet prominent in beeld is kun je hier natuurlijk weinig aan doen. Je vliegt met inachtneming  van de huidige regelgeving niet boven mensen massa’s dus dit vormt geen probleem.  Hou toch echter rekening met privacy van andere. Vlieg je echter op een dergelijke hoogte dat mensen niet door hebben dat er gefilmd of gefotografeerd wordt valt dit onder “Heimelijk fotograferen of filmen” dit is strafbaar. Houdt hier dus rekening mee.

Het spreekt voor zich dat opzettelijk filmen of fotograferen op publieke plaatsen niet toegestaan is. Je mag dus niet met je Drone voor een huis of kantoor hangen.

Krijg je boze gezichten of commentaar, probeer dan begrip op te brengen, hoewel het wellicht niet strafbaar is is het ook voorstelbaar dat zelfs een toevallige passant liever niet op YouTube terecht wenst te komen.

 

De staat en kwaliteit van je Drone


Je bent natuurlijk zelf verantwoordelijk voor de staat van je Drone. Als je weet dat er technische mankementen zijn, er een probleem is met een accu of een beschadiging aan een propeller ga dan ook niet vliegen voor dat dit is opgelost. Vlieg na een reparatie altijd eerst op een groot open terrein waar geen tot nauwelijks mensen zijn om te testen of je Drone goed functioneert.

De kwaliteit van je Drone is ook een aspect waar je zelf natuurlijk verantwoording over draagt. Een merkloze Drone uit China die je voor 70 dollar kunt bestellen en rustig 300 meter de lucht in gaat is doorgaans geen goed voorbode voor veilige vluchten. Vraag jezelf vooral af of dat wenselijk is.

 

Verzekering


Het is verstandig contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij waar je je WA-aansprakelijkheidspolis hebt afgesloten om te informeren of eventuele ontstane schade door jouw Drone gedekt wordt door die WA verzekering.

 

Gebruik je verstand


Verder geldt, gebruik gewoon je verstand. Vliegen met een Drone of modelvliegtuig is een zeer leuke hobby, ben je er bewust van dat als jij fratsen uithaalt dit ten koste zal gaan van een ieder ander welke deze hobby ook beoefend. Kortom, houd je hoofd erbij, zorg dat je vlucht veilig verloopt en geniet van je hobby.




 

DISCLAIMER:


Deze informatieve website is een particulier initiatief en u kunt hier geen rechten uit ontlenen. De informatie richt zich UITSLUITEND op de recreatieve en particuliere Drone (modelvliegtuig) gebruiker. Wij doen ons best de informatie zo actueel mogelijk te houden en de eventuele wets- en regel wijzigingen aangaande recreatief Drone gebruik zo snel als mogelijk te updaten. Je blijft echter ten alle tijden zelf verantwoordelijk kennis te nemen van de actuele regelgeving.

De regelgeving valt onder het ministerie van “Infrastructuur en milieu” (Inspectie leefomgeving en transport). U kunt de website van dit ministerie raadplegen op www.ilent.nl onder het kopje “Luchtvaart” en “Dronevliegers” vindt u de gerelateerde artikelen. Als recreatieve particuliere Drone vlieger val je op het moment van dit schrijven 3 januari 2015 onder de wet Modelvliegen welke naar verwezend wordt op:

http://www.ilent.nl/onderwerpen/transport/luchtvaart/modelvliegers/.

Lees voor je een Drone aanschaft altijd goed in. Bezit je al een Drone en je heb je zelf niet ingelezen in de regels & wetgeving is dit bij uitstek het moment om dat wel te doen. Er zijn websites waarin enkele regels betreft de regelgeving worden beschreven, dit is niet voldoende om je zelf goed op de hoogte te stellen.